köpek oteli

Av Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Paylaş
 

Bir köpek sahiplenirken; onun cinsinden ilgi alanına kadar nasıl araştırmalar yapılıyor ise, aynı şekilde ve belki de daha özenle köpeğin eğitimine de dikkat etmek gerekir. Köpeğin sadece fiziki standartları yeterli değildir; ayrıca, eğitimi de önemli bir husustur. Hiç eğitim almamış bir av köpeği ile yaşamak, sahibine işkence haline dönüşebilir. Ortalama 6-7 ay kadar sürecek olan düzenli bir çalışmayla, uzun yıllar boyunca, keyif içinde avlanmaya gidilecek bir köpek sahibi olmak mümkündür. Av köpeği eğitimi nasıl verilir kelimesinden anlaşılması gereken, köpekle insan arasındaki iletişimin en doğru şekilde kurulması ve de iki taraf arasındaki ahengin devamını sağlayacak şekilde ilerleme kaydetmesi tavrıdır.

İlk yapılması gereken önemli husus, köpeğin karakterini çözmek olur. Çünkü karakterine uygun olmayan tarzda verilen bir eğitimde, iletişim bozukluğu yaşanır ve sağlıklı bir eğitim vermiş olunmaz. İnsanlar nasıl değişik karakter özelliklerine sahipseler; köpeklerde de, oldukça farklı karakteristik özellikler mevcuttur. Köpeklerin karakterlerine göre verilen eğitim, her daim başarı ile sonuçlanır.

Av Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Av Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Temel Emirlerin En Kolayı ‘ Otur ‘

Temel emirler içinde en kolay olan, ‘ Otur ‘ emridir. İlk başlangıçta, köpek kayışta iken öğretilmesi gerekir. Eğitim verilen köpeğe ‘ Otur ‘ komutu verildikten hemen sonra, oturma pozisyonuna geçmek lazımdır. Başlarda kalkmaya çalışsa da, sabırla hareket eden biri kolaylıkla öğretir. Kalkmaya çalıştığı zamanlarda; kayış yardımı ile köpeğin arkasından çok az bastırmak suretiile, eğitim verilmesi mümkündür. Bu komut; birkaç dersten sonra, mükemmel bir şekilde öğrenilmiş olur. Sözle bu emir öğrenildikten sonra; işaret parmağının yardımı ve sesli komutla birlikte, komuta itaat sağlanır. Birkaç hafta geçtikten sonra, sadece işaret edildiğinde oturmayı öğrenmiş olur.

‘ Gel ‘ Komutu

‘ Otur ‘ komutundan sonraki en kolay komut, ‘ Gel ‘emrini öğretmektir. Eğitim verilecek köpeğe; öncelikle ‘ Otur ‘ ve ‘ Bekle ‘ emirleri öğretildikten sonra, 3-4 metrelik bir ip bağlanır. Daha sonra; iple eğiten kişi, köpeği kendine çeker. Kendine çekme işlemi yapılırken; ‘ Gel ‘ komutu kullanılır. Köpek geldiğinde, onu okşamak ve aferin demek yeterlidir. Bunun dışında; ödül vermek gibi bir hareketin yapılması, doğru değildir. Buradaki amaç, durumdan hoşnut olunduğunu belli etmektir. Bunu birkaç kez denedikten sonra, ipsiz bir şekilde eğitime devam edilir.

‘ Bekle ‘ Komutu

Kayışla alınıp, oturtulan köpeğin karşısına geçilir ve elle ‘ Dur ‘ işareti yapılır. Daha sonrasında, köpekten uzaklaşılır. İlk başlarda, eğiten kişinin yanına gelmeye yönelik tepkiler olur. Bu durumda; köpek sırtından tutularak, aynı yere tekrar oturtulur. El işareti ile işaret verdikten sonra, sert bir biçimde ‘ Bekle ‘ demek gerekir. Bu durumun; gün içerisinde, birkaç defa tekrarlanması doğru olur. Birkaç hafta sonrasında; eğitim verilen köpeğin, uzun süre bekleyecek duruma geldiği görülür.

Köpeğin Tüfek Sesinden Korkması

Av köpeklerinin tüfek sesinden korkması, çok zor ve kötü bir durumdur. Bu yüzden; köpeğin yavru iken, tüfek sesine alıştırılması gerekir. Bu duruma; bahçede ya da açık bir alanda, mantar tabancası yardımı ile başlanması mümkündür. Yavru ya da yavrular oynarlarken, mantar tabancası atılır. Özellikle; anneleri yanındayken yapılan bu eylem, köpeklerin kendilerini çok daha fazla rahat hissetmesine sebep verir ve aşırı bir tepki vermezler. Araziye çıkıldığında da; bir kişi köpekle oynarken, bir diğeri de uzaktan tüfek atarsa yavaş bir şekilde alışması sağlanır. İyice emin olunmadıktan sonra, tüfekle atış yapılması doğru olmaz. Hatta alışmamış bir köpeğe çok yakından ateş denemesi, sakıncalı sonuçlar doğurur. Alıştığı görüldüğü anda, yakından tek tek atılması doğru olur. Eğitilen bir köpeği, düdüğe mutlaka alıştırmak gerekir. Düdük çalmak, eğiteni bağırmaktan kurtaran bir taktiktir.

Arazide Zikzak Çizdirmek

Köpeğin araziye çıkarıldığı zaman; köpek kişinin yanından ayrılma cesareti gösteremiyorsa, kendine güveni yoktur. Bu durumda; devamlı yön değiştirmek ve bunu hızlı bir şekilde yapmak gerekir. Her yön değişiminde de; bir yandan gidilecek istikamet elle işaret edilir, bir yandan da iki kısa düdük çalınır. Avdayken; köpeğin araziyi zikzak çizerek araması istendiği takdirde, kişi yürüyerek ve her dönüşte düdük çalarak, tekrar yapar. Köpek buna alıştıktan sonra, her düdük çalışında dönmeye başlar.

köpek https://www.petyavru.com
Bu yazı 485 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

ASTROLOJİ
  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU
BOĞA BURCU YORUMU
İKİZLER BURCU YORUMU
YENGEÇ BURCU YORUMU
ASLAN BURCU YORUMU
BAŞAK BURCU YORUMU
TERAZİ BURCU YORUMU
AKREP BURCU YORUMU
YAY BURCU YORUMU
OĞLAK BURCU YORUMU
KOVA BURCU YORUMU
BALIK BURCU YORUMU
köpek eğitimi köpek pansiyonu