Paylaş |
|
Tweet |
Labrador cinsinin gerçek adı labrador Retriever’ dir. Fakat Türkiye’de labrador ismi kullanılmaktadır. Ülkemizde en sık beslenen köpek cinslerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra, insanlarında fazla ilgisini çeken ırklardır. Oldukça sevimli duruşları vardır. Labrador ırklarının renkleri ise siyah, krem, beyaz ve kahverengidir. Sahiplerine aşırı düşkünlükleri ile ünlüdürler. Genel olarak labrador cinslerine bakıldığı zaman golden cinsine benzetilmektedir. Ancak ne kadar benzese de her iki cinsinde özellikleri birbirinden farklıdır. Labrador köpekler çok kolaylıkla eğitilebilen canlılardır. Eğitime çok yatkın olmasından dolayı eğitilebilme sıralamasında 10. sırada yer alan cinslerdir. Bu köpek cinsleri en akıllı köpeklerin başında gelmektedir. Komutları kolaylıkla öğrenebilen ve uygulayabilen ırklardır.
Labrador köpek cinsleri insanları aşırı sadık cinslerdir. Özellikle sahiplerine çok fazla aşık olmasıyla ve düşkün olmasıyla bilinmektedir. Ancak labrador ırklarının yavru dönemlerinde sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Her köpek cinsi gibi labrador cinsleri de sosyalleşmediği zaman hırçın davranışlar sergileyebilmektedirler. Bu nedenle labrador cinslerinin yavruluk dönemlerinde eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidir. Labrador ırkları genel olarak ömürleri 10 ila 13 yıl civarındadır. Sakin ve duygusal yapıları vardır. Labrador cinsleri enerjiye aşırı yatkın olmasından dolayı mutlaka enerjilerini atmak isterler. Bu nedenle bu ırklara bol bol egzersiz yaptırılmalıdır. Bunların yanı sıra, labrador köpek cinsleri bebeklere ve çocuklara çok fazla düşkündür. Koruma içgüdüsünden dolayı onları korumaya ve sevmeye ihtiyaç duyarlar. Labrador cinslerinin boyunları çok güçlüdür. Bu nedenle tasması çok fazla çekmeden ilerlemelidir. Ona göre eğitim alması gerekmektedir.
Labrador cinsi zekası, sakinliği, sabrı, gücü ve arkadaş canlılığı ile en dikkat çekici canlılardır. Labrador eğitimi sürecinde mutlaka yavru iken başlanılması daha doğrudur. Labrador cinsleri diğer cinslere göre daha kolay eğitilmektedir. Ancak ne kadar sakin ve sabırlı davranılırsa o kadar iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, köpeğinizin eğitimine başlanmadan önce ödül mama almanız daha etkili olacaktır. Son derecede istekli ve yetenekli olmalarından dolayı çok fazla yorulmayacaksınız. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, eğitim sırasında üstüne gidilmemeli ve sıkılmamalıdır. Aksi taktirde isteksizliğe neden olacaktır. Bu sorunun önüne geçebilmek için düzenli program ayarlamanız gerekmektedir. Program sayesinde köpeğinde daha kolay alışmasına yardımcı olur. Labrador köpeğinizi mümkün olduğu kadar yavruyken eğitmelisiniz. Yavru labrador cinsleri eğitim sürecinde daha kolay temel itaat komutları öğrenecektir.
Labrador köpeğinizi eğitirken kesinlikle sinirli ve yüksek sesler ile eğitilmemesi tavsiye edilmektedir. Son derecede sakin ve sabırlı olunmalıdır. Bunun yanı sıra, şiddetle eğitilmemesi gerekmektedir. Şiddet ve sinirli olmak yerine pozitif davranışlar sergilenmelidir. Pozitif olarak köpeğinde olumlu olmasına etkili olacaktır. Topluma ayak uydurabilmesi ve sosyalleşmesi için iyi şekilde eğitmeniz gerekmektedir. Labrador cinsleri çok akıllı canlılar olmasından dolayı ilk olarak ‘otur’ ve ‘kalk’ komutlarından başlayabilirsiniz. 1 2 denemeden sonra kolaylıkla öğrenirler. Ancak her yaptığı olumlu hareketleri için ödül mama vererek onları mutlu edebilirsiniz. Labrador cinsleri çok hızlı öğrenen canlılardır. Karakterini ve kişiliğini belirleyebilmesi için sizlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle siz nasıl sadık ve sevgi ile eğitirseniz onlarda o kadar sadık ve sevgi dolu olacaktır.
Labrador köpeklerini tasmalı ya da tasmasız eğitimler sırasında boyun tasması kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Boyunları çok güçlü olmasından dolayı canının yanmasına neden olacaktır. Bunun yerine bel tasmaları kullanarak daha kolaylık sağlayabilirsiniz. Labrador cinsleri çok heyecanlı canlılardır. Heyecanlı özelliğe sahip olmalarından dolayı, insanların üstüne atlamaya ve zıplamaya eğilimleri vardır. Bu nedenle yavruluk dönemlerinde tasmalı ve tasmasız eğitimler verilmelidir.